Vobler clean

Vobler clean

Contrar celor ce cred ca pescuitul este o activitate plictisitoare, dedicata celor ce nu au probleme cu timpul, eu consider ca aceasta este una dintre cele mai dinamice activitati pe care le practic. Incepand cu goana dupa momeli (de regula nu le iau gata facute, ci prefer sa cumpar materiile prime si sa le pregatesc acasa), si pana la caratul sculelor pana la balta, aceasta activitate ne tine sub o presiune permanenta.

Partea cea mai interesanta de abia acum incepe, deoarece pescuitul rapitorilor inseamna o lupta continua cu pestele, iar atunci cand pescuim in rauri de munte momeala trebuie plimbata printre pietre, scorburi sau radacinile copacilor pentru a fi observata de peste.

Cel mai bine pescuiesc folosind voblere

Nalucile pe care le folosesc sunt diverse. Desi multi prefera gumele sau oscilantele, eu ma bazez pe voblere, deoarece acestea sunt usor de sesizat de catre peste, iar atacurile nu intarzie sa isi faca aparitia. Sigur ca voblerele „nu vor prinde singure peste”, dar asa ma asigur ca voi avea multe atacuri.

Singurul lucru pe care nu trebuie sa il uit in momentul in care plec de acasa este trusa in care imi tin voblerele, deoarece este necesar sa avem cat mai multe, de actiuni, forme si marimi diferite, pentru a putea sa le inlocuim cu rapiditate in functie de pestele pe care il vom prinde.

Cleanul este un este un peste precaut, iar capturarea sa reprezinta o provocare si pentru cel mai rabdator pescar. Intotdeauna cand ma duc la pescuit de clean ma asigur ca sunt in cea mai buna dispozitie, iar in trusa de voblere imi pun produsele ce m-au impresionat.

Cleanul este un peste ce ataca de preferinta voblerele asemanatoare cu bibanul sau broastele. Astfel, culorile preferate sunt verde, masliniu, auriu, nuante portocalii, sau degradeurile formate din culorile negru – galben – albastru.

Cleanul este un peste temator

Un vobler clean foarte bun este Owner Cultiva Bugeye, ce este construit dintr-un material excelent, rezistent la coroziune si are o culoare verde sau chartreuse (verde spre galben). Datorita culorii deschise, foarte asemanatoare cu cea a unei broaste, poate fi sesizat cu usurinta de peste si va fi atacat aproape instantaneu.

Strike Pro Baby Pro EG – 036 este un alt vobler clean pe care l-am testat o lunga perioada de timp si care mi-a facut o impresie deosebita. Acesta este vopsit in mai multe culori ce creaza un contrast mai bun. Spatele este de culoare verde, lateralele sunt vopsite intr-un degradeu de galben, iar burta are nuante de portocaliu.

Alte voblere care m-au impresionat de-a lungul timpului sunt:

  • Strike Pro Cicadele de 4,5 cm;
  • Jackall Chubby silver black floating de 4 grame;
  • Rapala Husky Jerk, DT, RNR, J13, SSR;
  • Kenart Hunter YD, T, H de 3 cm.

Asa dupa cum stiti, tehnica utilizata la prinderea cleanului este spinningul, iar aceasta tehnica are multi adepti. Am intalnit din ce in ce mai des in ultima perioada pescari ce au inceput sa inlocuiasca voblerele clean cu lingurite rotative, deoarece sunt ceva mai grele si pot fi lansate la o distanta mai mare.