Pescuitul este una dintre ocupatiile ce ma relaxeaza cel mai mult. Ce poate fi mai frumos decat o zi petrecuta in liniste, pe malul apei, iar berea sa stea la rece la marginea baltii? In plus, dupa o zi in care voi avea o prada bogata, gratarul ne va astepta incins, iar voblerele pierdute si ancorele rupte in vegetatie vor fi date imediat uitarii.
Voblerele, un element esential in pescuit
Voblerele sunt unul dintre cele mai importate elemente din pescuit (dupa solunar, deoarece daca mergem in perioada gresita riscam sa ne intoarcem acasa cu mana goala). Acestea au cel mai ridicat randament, in special la pescuitul la pastrav, dar trebuie sa avem la indemana o trusa cu cat mai multe voblere, de marimi, forme si actiuni diferite.
Voblerele pot fi utilizate in momentul in care vedem ca nu prea mai avem niciun atac, iar rezultatul va fi spectaculos.
Pentru o partida reusita de pescuit, este necesar insa sa folosim si un echipament adecvat pestelui pe care dorim sa il prindem si sa folosim o tehnica adaptata special pentru captura noastra.
Lanseta pe care o folosesc la pescuitul pastravului este cat mai usoara si are 2,1 metri. Lanseurile trebuie sa fie extraordinar de precise, deoarece pastravul este un peste care isi captureaza prada in zone foarte bine delimitate.
Daca lanseta nu este potrivita, lanseurile pot deveni imprecise, iar voblerele pot fi pierdute cu foarte mare usurinta.
Mulinetele trebuie sa se incadreze in aceeasi categorie cu lanseta (light). Aceasta trebuie sa raspunda foarte rapid la comenzi, iar miscarea fluida este o conditie obligatorie. Pentru un lanseu precis utilizez o mulineta cu tambur mare din gama 1000.
Pastravul este un peste foarte pretentios
Nalucile pe care le folosesc (pe langa voblere) constau in rotative si gume, iar fiecare au punctele lor forte, sau mai putin reusite.
Gumele sunt foarte usor de utilizat dar sunt si foarte eficiente in acelasi timp. Desi le folosesc atat in amonte cat si in aval, acestea au dat rezultate bune si cand au fost utilizate in curent. Faptul ca au stat nemiscate, au dat pastravilor timpul necesar pentru a ataca naluca.
Voblerele reprezinta pasiunea mea. Acestea sunt foarte precise, sunt renumite pentru faptul ca nu raman agatate in vegetatie si sunt foarte echilibrate.
Vibratia transmisa de voblere este foarte bine perceputa de pastrav, indiferent de claritatea sau de curentul apei, iar culorile vii si finisajele exceptionale le fac sa fie confundate cu usurinta cu pesti vii, iar rata de atacuri va deveni foarte mare.
Incerc sa folosesc cat mai mult voblerele in curent si sa le conduc printre pietre folosind lanseta, dar incerc sa nu le pierd, deoarece acestea sunt destul de scumpe.
Rotativele utilizate pentru pescuitul la pastrav trebuie sa fie special proiectate pentru a fi folosite in rauri repezi.
Acestea vor avea obligatoriu un finisaj clar, foarte bine lucrat, deoarece pastravii sunt pesti cu un vaz foarte ascutit. Rotativele nu trebuie sa rasuceasca firul si eu le folosesc in inceputul partidelor de pescuit, atunci cand incerc sa fiu cat mai discret si am laseuri lungi si foarte puternice.