Pescuitul avatului mi-a pus intotdeauna probleme. La inceputul carierei mele de pescar ma gandeam ca acest lucru se datoreaza lipsei de experienta, dar pe masura ce anii au trecut iar problemele au ramas, mi-am dat seama ca avatul este unul dintre cei mai imprevizibili pesti pe care i-am intalnit.
Atunci cand merg la pescuit de avat nu mai pot pescui si alt peste, deoarece numarul sculelor si al nalucilor este atat de mare, incat imi umple tot portbagajul. Lansetele, mulinetele si cele peste 300 de naluci pe care le-am acumulat de-a lungul timpului ma duc cu gandul la faptul ca imi va trebui o masina cu un portbagaj mai mare.
Avatul este un peste ce face foarte mult spectacol atunci cand este prins, iar atacurile furibunde asupra nalucii sunt inconfundabile.
Avatul necesita o lanseta speciala
Lanseta este unul dintre elementele centrale in pescuitul avatului. Aceasta trebuie sa ne ofere lanseuri lungi si puternice si sa fie compatibila cu voblerele avat din categoria Light. Cele mai bune partide de avat au fost cele in care am utilizat o lanseta rapida, cu un blanc robust (dar subtire).
Desi pare o optiune total atipica, pescuitul avatului este unul rapid, in care este necesar sa profitam la maxim de aparitia pestelui.
Mulineta nu trebuie sa rasuceasca foarte mult firul, dar este necesar si sa fie suficient de robusta incat sa faca fata lansarilor multiple intr-o perioada scurta de timp. Mulineta Tica Taurus este pentru mine produsul ideal, ce se comporta foate bine indiferent de conditiile meteo sau de numarul lansarilor.
Firul pe care il folosesc este monofilament, incolor, rezistent la socuri repetate puternice, dar matasos si cu o elasticitate scazuta. Acesta trebuie sa fie construit dintr-un copolimer de calitate superioara, iar grosimea acestuia ar fi bine daca s-ar incadra intre 0, 14 – 0, 16 mm. De regula, cu cat acesta este mai gros, cu atat va rezista mai bine atacurilor puternice ale avatilor de dimensiuni mari.
Voblerele pentru avat sunt cele cu o evolutie corecta
Nalucile utilizate la prinderea avatului pot fi de mai multe feluri, dar eu prefer voblerele, ce imi ofera o rata de atacuri foarte mare (cu cat am mai multe atacuri, cu atat cresc sansele sa am o captura consistenta) si posibilitatea de a intepa pestele indiferent din ce directie soseste acesta.
Voblerele avat ma asigura ca voi prinde si pestele ce ataca pentru a isi apara teritoriul, deoarece acesta ataca in general din spate si va ramane agatat in ancora din partea posterioara a voblerului.
Cele mai bune voblere pentru avat pe care le-am utilizat sunt cele Count Down, Rapala – Original Floating si cele de tip minnow. In ultimul timp, pe piata si-au facut aparitia mai multi producatori, dar important pentru mine este ca voblerul avat sa aiba o evolutie corecta, indiferent de marca acestuia.
Testul voblerului se face in apele curgatoare (deoarece acestea sunt domiciliul avatilor), iar comportamentul voblerului in conditiile unor curenti puternici ne va edifica daca am ales cel mai bun vobler.
Chiar daca actiunea acestuia nu este cea dorita, se pot face mici corectii asupra inelulul.