Vobler salau sau guma?

Vobler salau

Nalucile joaca un rol important pentru un pescar. O naluca aleasa mai putin inspirat ne poate distruge partida de pescuit, iar frustrarea resimtita va fi enorma, in special daca suntem pescari experimentati.

Zilele trecute discutam cu unul dintre prieteni, ce este un pescar cu foarte multi ani de activitate in spate, ce imi povestea ca la pescuitul salaului foloseste numai guma. Faptul ca eu folosesc vobler salau ii parea o blasfemie, iar acesta a fost momentul in care am inceput sa realizez ca, daca te lasi prada prejudecatilor risti sa te plafonezi si sa devii un pescar mediocru.

Voblerul este utilizat de foarte multi pescari

Voblerul este utilizat in momentele in care intram „in criza de inspiratie” si vedem ca atacurile pestilor intarzie sa apara, chiar daca acestia isi fac simtita prezenta in preajma locului unde pescuim.

Actiunea unui vobler este de multe ori cea apropiata de traseul natural al pestilor ce constituie prada salailor, deoarece acesta inoata pe substrat, ba chiar ridica si malul atunci cand se lasa pe fundul apei.

Un lucru este insa sigur. Voblerul stiuca nu este adresat pescarilor ce nu stapanesc in detaliu tehnica de pescuit cu vobler. Acest tip de pescuit nu este destinat numai pestilor aflati in suspensie si este adresat in multe cazuri si pestilor aflati in substrat, sau a celor aflati pe fundul apei.

Deoarece foarte multi pescari renunta la vobler si folosesc guma, mi-a propus sa fac o paralela intre aceste doua tipuri de naluci utilizate la pescuirea salaului.

Voblerele stiuca folosite corect sunt mult mai agresive decat guma. Un vobler articulat emite vibratii consistente, ce pot fi identificate usor de catre peste si pot aduce astfel mai multe atacuri decat guma, ce emite o vibratie discreta.

Guma este o alegere mai putin inspirata pentru pescuitul salaului

Voblerul este o naluca cu o evolutie agresiva, iar acest lucru este observat de peste, ce va avea un raspuns pe masura. In plus, unele voblere stiuca sunt prevazute in interior cu bile, ce scot sunete ce pot reprezenta un stimul suplimentar pentru peste.

Materialele din care sunt realizate voblerele sunt mult mai diversificate fate de gume, fapt ce ne ofera un avantaj in prinderea pestelui.

Gama de culori in care sunt vopsite voblerele este mult mai larga si mai atractiva pentru pesti decat cea a gumelor. Combinatiile de culori sunt complexe, culorile fosforescente sunt adesea contrastante, iar semnalele tinta (ochi, branhii, aripioare) sunt bine desenate si conturate cu atentie, pentru a fi mai usor detectate de peste.

In plus voblerul este dotat cu doua ancore, amplasate in fata si in spate si creste procentul de intepaturi al pradei, indiferent daca acesta ataca pentru hrana sau doar pentru a isi apara teritoriul.

Singurul dezavantaj al voblerelor stiuca pe care il vad este faptul ca  au un pret destul de ridicat, iar numarul acestora trebuie sa fie foarte mare. Trusa noastra va trebui sa contina voblere de culori, marimi, forme si actiuni diferite, deoarece acest lucru ne permite sa capturam pesti de marimi diferite, pe tot parcursul anului.