Voblere stiuca

Vobler stiuca

Un week end reusit inseamna pentru mine o partida buna de pescuit, realizata impreuna cu prietenii, ce se sfarseste intotdeauna cu un gratar si cu o bere rece. O zi petrecuta in mijlocul naturii ma relaxeaza intotdeauna, iar linistea oferita de balta imi calmeaza nervii intinsi dupa o saptamana de munca intensa, desfasurata sub presiunea unui target de vanzari foarte greu de atins.

Pescuitul rapitorilor constituie unul dintre hobby-uri, deoarece acesti pesti sunt foarte greu de prins, dar sunt in acelasi timp si foarte gustosi si imi ofera sentimentul lucrului bine facut.

Voblerele imi fac pescuitul mai usor

Nalucile pe care utilizez imbraca mai multe forme. Lingurite rotative, gume, oscilante, voblere, toate acestea imi ocupa un loc important in portbagajul masinii, deoarece le alternez in functie de tipul pestelui si de tehnica de pescuit.

Stiuca este unul dintre pestii cel mai greu de prins, deoarece este un rapitor feroce, iar atacurile sale sunt impulsive, decise, iar odata intepate se apara intr-un mod inversunat. Avand in vedere aceste caracteristici, folosesc cu precadere voblerele, deoarece astfel atacurile vor fi mai dese, iar prada va fi mai bogata.

Cel mai greu mi-a fost atunci cand am fost pus in situatia de a imi alege cele mai bune voblere stiuca. Am testat de-a lungul timpului mai multe modele, dar numai cateva au fost cele ce mi-au adus satisfactii deosebite.

Rapala SSR (Shallow Shad Rap) este un vobler plutitor, realizat in culori si dimensiuni diferite. Acesta porneste de la 7 centimetri si poate ajunge pana la 14 centimetri, fiind preferat de majoritatea pescarilor, deoarece este un vobler stiuca foarte eficient atunci cand dorim sa pescuim la suprafata apei.

Se stie ca stiuca prefera locuri cu vegetatie deasa, avand astfel mai multe locuri de refugiu, asa ca deseori suntem nevoiti sa pescuim la suprafata apei. Rapala SSR este eficient si datorita faptului ca se agata foarte greu de vegetatie.

Stiuca este un peste agresiv

Voblerele utilizate la pescuitul stiucii trebuie sa fie foarte rezistente, deoarece acest peste se apara feroce si exista riscul sa rupa ancorele.

Unul dintre cele mai rezistente voblere este Salmo Slider 7F, ce se poate folosi pe tot parcursul anului. Acesta rezista bine la atacurile stiucii si se poate recupera rapid, folosind smucituri scurte si repetate pentrua  fixa mai bine pestele in carlig.

Atentie insa la pescuitul in ape reci, deoarece atunci este recomandat ca recuperarea sa se faca lent, cu pauze lungi intre smucituri.

Slider 7F ne ofera posibilitatea de a prinde stiuci de mari dimensiuni, iar acesta nu trebuie sa ne lipseasca niciodata din trusa de pescuit.

Rapala RNR este un vobler stiuca aflat in topul preferintelor mele. Acesta are in interior 2 – 3 bile ce scot un sunet deosebit, menit sa atraga mai repede pestii. Deoarece este un vobler elastic, miscare acestuia combinata cu sunetul emis il fac o prada atractiva pentru stiuca, ce nu va ezita sa il atace.

RNR poate fi utilizat in orice anotimp, iar datorita faptului ca nu este prevazut cu o barbeta poate fi utilizat in orice apa (lacuri, rauri, fluvii, etc).