Pescuitul este un domeniu in care in permenanta trebuie sa inveti. Acest lucru este mai greu de inteles la prima vedere, deoarece pescarii sunt asimilati cu cei ce stau nemiscati ore in sir pe marginea baltii, tinand cu un bat in mana si asteptand sa prinda peste.
Ce este mai putin stiut ramane faptul ca, in afara rabdarii, trebuie sa ramanem la curent cu cele mai noi materiale folosite pentru constructia lansetelor si a mulinetelor, iar nalucile sunt un domeniu in care in permanenta apar noutati.
Desi am la dispozitie o gama larga de oscilante, rotative, gume, etc (ce imi ocupa in intregime o debara a apartamentului), prefer de cele mai multe ori sa utilizez voblerele, deoarece imi fac viata mai usoara.
Voblerele sunt cele mai folosite in cazul rapitorilor
Stiuca este unul dintre pestii pe care ii prind mult mai usor cu ajutorul voblerelor jerkbait. Acestea sunt diferite din punct de vedere constructiv fata de celelalte voblere, deoarece nu au barbeta si pot ajunge la adancimi mari folosind propria greutate, iar modul de evolutie si recuperarea sunt un pic diferite.
Jerkbait-urile se pot folosi incepand cu perioada de primavara, cand stiuca inca nu s-a „dezmeticit” dupa perioada rece si nu a devenit foarte activa.
Datorita unor experiente mai putin placute, m-am orientat in aceasta perioada a anului asupra voblerelor suspending, manevrate cu smucituri medii facute cu varful lansetei, urmate de pauze lungi, pentru ca pestele sa aiba timp sa atace prada.
In restul anului voblerele jerkbait pot fi solutia ce ne poate scoate din probleme. Acestea vor trebui manevrate insa cu miscari agresive, urmate de pauze mai scurte, care sa atraga atentia stiucilor, .
Cu toate ca am testat o gama larga de voblere, cele ce au dat cele mai bune rezultate bune au fost destul de putine, iar in ultimul timp am inceput sa folosesc un X – rap (culoare S) de 10 centimetri sau un Shadow Rap (culoare CL) de 11 centimetri.
Jerkbait, cel mai folosit pentru pescuitul rapitorilor
Voblerele incadrate in aceasta clasa sunt preferate de mai multi pescari datorita avantajelor oferite.
Acestea se preteaza cel mai bine tehnicii powerfishing, adica acea tehnica in care se acopera o suprafata cat mai mare a apei pentru a identifica mai usor care sunt zonele cu pesti activi.
Pescarul ce utilizeaza un jerkbait va pescui mai repede si mai usor fata de prietenul ce utilizeaza o alta naluca (oscilanta, lingurita, guma, etc). In plus, flotabilitatea mult mai mare a unui vobler ii va permite sa ramana mai mult timp intr-o anumita zona de atac, fapt ce ne va asigura o captura mai bogata.
Unul dintre cela mai mari avantaje ale unui vobler sunt cele doua ancore, ce vor agata mai bine pestii, indiferent de directia din care vin acestia si faptul ca se agata extrem de greu de vegetatia deasa ce constituie locurile favorite ale stiucilor.
Practica indelungata m-a facut sa fiu deosebit de versatil in utilizarea nalucilor. Astfel, am intalnit numeroase situatii in care a trebuit sa alternez nalucile, deoarece dimineata mergeau mai bine gumele, iar cand acestea au inceput sa nu m-ai dea rezultate am schimbat pe voblere, iar spre seara am trecut la oscilante.