Tehnici de pescuit la vobler in functie de adancimea apei

Pescuit la vobler

Tehnicile de pescuit sunt diferite in functie de tipul pestelui pe care dorim sa il prindem. Astfel, si-au facut aparitia mai multe tehnici de pescuit, iar acestea s-au diversificat mai apoi in functie de tipul apei in care pescuim, de tipul nalucilor folosite, etc.

Desi voblerul este cel mai usor de folosit si ne asigura o captura bogata, tehnica utilizarii acestuia se deprinde in timp, cu pretul a numeroase ore pierdute si al unor pesti pe care i-am pierdut, chiar atunci cand ma credeam invingator.

Voblerul agata cel mai bine pestii

Voblerul este usor de utilizat datorita celor doua ancore cu care este prevazut, iar culorile si finisajele il fac usor de remarcat de catre pesti, chiar daca apa este mai tulbure.

Un lucru pe care il stiu mai putini pescari este acela ca voblerele trebuie manevrate deosebit, in functie de adancimea apei.

Astfel, daca pescuim la suprafata apei, voblerele (de tip popper) vor fi recuperate din varful lansetei, in succesiuni scurte si rapide, urmate de pauze de maxim 3 secunde. Partea de sus a voblerului va emite un zgomot caracteristic atunci cand loveste apa, urmat de o imprastiere a apei ce creaza un efect asemanator cu atacul unui biban.

Poppere-le se recupereaza liniar, iar daca aceasta recuperare nu are rezultatele asteptate se poate incerca o accelerare scurta realizata cu ajutorul mulinetei, urmata de o pauza.

Atunci vand voblerul se foloseste la o adancime mica (de pana la 1,5 metri) este recomandata o recuperare liniara.

In cazul in care nu suntem satisfacuti de rezultat se poate apela la o lansare pana la adancimea maxima de scufundare, urmata de doua smucituri scurte realizate din varful lansetei urmate de o pauza, doua ture de manivela si un stop.

Voblerele ce au dat satisfactie deosebita in aceste ape sunt X – Rap Subwalk.

Adancimea mare a apei ne aduce mai multe probleme

Pestii cei mai doriti se ascund insa la o adancime mare. In cazul in care ne dorim un pescuit la fundul apei, va trebui sa schimbam voblerele cu unele special proiectate.

Pentru o adancime medie (1,5 – 3 metri), pescarul va trebui sa aiba o rabdare foarte mare, deoarece pauzele lungi din recuperare vor fi urmate de accelerari scurte si brutale ale nalucii. Pentru a aduce voblerele la adancimea medie la care dorim sa pescuim este necesar sa apropiem varful lansetei de luciul apei, pentru o recuperare cat mai rapida.

Cele mai folosite pentru aceste adancimi sunt voblerele Magnum si Rapala.

Adancimea mare este cea cuprinsa intre 3 si 6 metri, acolo unde se ascund cei mai multi dintre rapitori. Pentru aceasta adancime este necesar sa flosim voblere cu barbeta mare, ce se scufunda rapid, fie ca sunt folosite la trena sau sunt recuperate prin mulinare.

Cele mai bune voblere pentru aceasta adancime sunt cele Rapala, ce au o miscare flexibila si sunt usor de observat chiar daca apa este tulbure, datorita gamei coloristice contrastante. Acestea au o frecventa ridicata pe o recuperare constanta, fapt ce este apreciat in mod deosebit de catre stiuca sau salau.